Thursday 26 January 2012

masakan hari ini ^__^

1) ikan keli 4 ekor (name pon ikan keli masak lemak ofkos la ade ikan keli kan..)
ikan keli ni harap siang la.. jgn letak sejibik camtu je..
letak garam utk bagi dia kesat if ikan tu berlendir..(opah aku ckp berlendiyor..haha)
letak asam keping utk....... hilangkan bau kot? tah... aq just tau kena letak asam keping je.. hee >_<

santan agak2 dlm segenggam(yg beku) so if cair pandai2 la.. kalo tak pandai sukat, beku kan la dlu.. haha

bawang merah+bwang putih + 3 biji cili merah+6 biji cili padi di blend..
nak blend tu letak air jgn lupe..kang xjalan blender tu.. sian kat blender tu nak blend takde pelincir..:D

then kunyit dalam setengah sudu besar(secukup rasa)..
garam dua sudu kecil(secukup rasa gak..)
ni ikot ape yang aku buat tadi.. alhamdlilah jadi.. tak masin.. ^__~

oke ... cara2 nak buat dia.. 
ambil kuali, 
campur kan sume bahan2 tadi..
ikan, hasil blender, kunyit, garam, santan, n asam keping = 4 keping.. 
then bukak api.. kacau2.. 
letak air untuk kuah.. then rase la.. if tawar tambah garam.. 
ok dah kot? ade tertinggal bahan tak.. takde rasenye.. huhu

selamat mencuba .. ^__^
p/s : resipi org baru belajar.. macam ni la..


2) sayur kobis . . :D 

oke ni resipi kedua..
senang je nak masak ni.. if mak tade kat umah bnda2 ni la yg aku wat isi prot yg lapar.. >_<

tumis bawang merah + bawang putih + rampai pape je untuk tmbah perasa.. if yang ni aku letak ayam n fishball.. tak salah pon nk letak pape.. korg yg nk makan so ikot suke korg la.. nak letak udang pon boleh.. udang manis kan.. :)

then bila bwg n bahan2 tadi da agak2 kuning2(garing la kot kate lain dia) ,  letak la sayur kobis..
kacau2.. letak air untuk kuah.. letak kicap if nak rase kicap.. if ta nak, letak garam pon boley..
dalam ni aku prefer kicap..

sayur n ikan..
p/s : perempuan kerja pangkat besar pon kena masok dapur gak .. ^.^v
perot da kenyang. brrp~ alhamdulilah.. huhu :D

No comments:

Post a Comment